Een huis op palen en dolfijnen spotten - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van opreismetanne - WaarBenJij.nu Een huis op palen en dolfijnen spotten - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van opreismetanne - WaarBenJij.nu

Een huis op palen en dolfijnen spotten

Door: Anne

Blijf op de hoogte en volg

06 Juni 2010 | Suriname, Paramaribo

Bedankt voor de reacties op de blog en via mail! Aan het eind van deze blog dan ook de link waar jullie de lang verwachte foto’s kunnen zien.

Het weekend van 29/30 mei ben ik opnieuw op trip geweest. Dit keer naar Bigi Pan, een natuurgebied met veel vogel. We vertrokken zaterdagochtend met een bus met 11 meiden en 1 jongen (+chaufeur en gids) naar Nickerie. Onderweg krijgen we altijd ontbijt. Ik ga altijd voor de broodjes met ei. Op de een of andere manier kunnen ze hier echt ongelofelijk lekkere broodjes met ei maken. Na een uurtje of 4 rijden kwamen we aan in Nickerie waar op de markt de laatste inkopen voor het eten gedaan werden. Daarna reden we verder naar de rivier en werd de groep verdeeld over 2 bootjes. De eerste rivier was enorm smerig. Het water was bruin en er dreef allerlei afval in. Na een kwartiertje varen moesten we allemaal uitstappen. De boot moest over een slibwal getrokken worden, dus dat werd flink werken! We moesten met een lang touw de boot omhoog trekken. De gidsen stonden tot hun knieën in de modder, maar ook wij zijn absoluut niet schoon gebleven. Na een hele poos sjorren hebben we beide boten omhoog gekregen en konden we verder varen. Onderweg kwamen we nog een aantal krokodillen en mooie vogels tegen.

Aan het eind van de rivier was een meer waar een aantal huizen op palen in stond. Wat cool dachten we, niet wetend dat we op weg waren naar zo’n huis. Maar we bleken dus in een huis op palen te slapen! Het huis was vrij primitief. Er werd gekookt op een houtvuurtje, we moesten de wc doortrekken met een emmer met opgeschept water uit het meer en het water om onze handen te wassen was regenwater uit de regenton. We hebben onze hangmatten opgehangen en kregen een lekkere Javaanse maaltijd. Daarna gingen we het gebied met de boot verder verkennen. De gidsen zetten visnetten uit. Om de vissen de netten in te jagen gingen we vervolgens allemaal rondjes om de netten heen varen. Wonderbaarlijk genoeg werkte het en zaten er even later een aantal vissen in. De netten werden op een andere plek neergezet waar we ze later op zouden halen. Het plan was om rond zonsondergang voor de muggen te schuilen in onze klamboes en later, als het pikdonker zou zijn, krokodillen te gaan spotten. Het begon echter keihard te plenzen, dus we zijn lekker binnen gebleven. Het was erg gezellig en we hebben ons prima vermaakt. Zondag zijn we de visnetten op gaan halen en hebben we nog wat rondgevaren. Daarna weer over de rivier en de slibwal. Dit maal was het eb waardoor er nog harder getrokken moest worden, maar ook dit is ons gelukt. We kwamen pas laat in Paramaribo aan, dus we hebben frietjes besteld en zijn moe ons bedje ingedoken.

Afgelopen week heb ik gewoon co-schappen gelopen. Verder zijn we naar de film ‘de gelukkige huisvrouw’ geweest en vrijdag gingen we met het huis uit eten bij ‘zus en zo’. Heerlijk gegeten en daarna genoten van de band die kwam spelen. Het bleek dat het één van de bandjes was die ik ook met koninginnendag had gezien, heel toevallig. Ze speelden lekkere covers dus we konden meezingen en meedansen. Wederom een geslaagde avond.

Gister een dagtripje gemaakt. De dolfijnentour! Eén huisgenootje was al eerder geweest en had toen helemaal geen dolfijnen gezien, dus we wisten dat we geluk moesten hebben. En dat hadden we. Eerst een hele tijd allerlei dolfijnen uit de verte gezien. Voornamelijk vinnen, want ze kwam niet echt boven water. Maar later werd het echt fantastisch, want toen kwamen ze rond de boot zwemmen. Super cool! Het waren niet van de springdolfijnen maar we hebben er toch een aantal zien springen, dus dat was helemaal leuk. Uiteindelijk moesten we helaas weer weg omdat we nog moesten lunchen en het inmiddels 3 uur was. Bij het dorpje ‘werk en rust’ genoten van een rijsttafel en toen door de plensbuien met de boot terug. Het is duidelijk regentijd hier.

Vanmiddag even winkelen in de mall en dan naar sex and the city 4. We maken er een meidenmiddag van!

Hier alvast een aantal foto’s, ook van Galibi. Ik zal ze nog aanvullen.

• 06 Juni 2010 - 18:22

Alex, Amy En Theo:

Hoi Anne,

Je trip naar Bigi Pan klinkt als een mooi avontuur, ookal was het soms wat primitief voor jouw smaak. Jammer dat je geen geluk had met de krokodillen, maar mooi dat je dat wel weer had met de dolfijnen :-)!